Hoofdstad Portugal

Lissabon hoofdstad van Portugal

over portugal Lissabon is een van de oudste steden in West-Europa. Nadat de regio door de Kelten was gesetteld, werd het toen gesticht door de Feniciërs. Ze vestigden een nederzetting genaamd Ulissipo, die toen werd veroverd door de Grieken en Carthagers. In 205 voor Christus wonnen de Romeinen de Tweede Punische Oorlog tegen de Carthagers en bezetten de stad, genaamd Olissipo. Het oude Lissabon werd geïntegreerd in de Romeinse provincie Lusitania, maar toen het Romeinse rijk instortte, werd het binnengevallen door Germaanse stammen en werd het bestuurd door het koninkrijk van de Suebi tot 585.

Moslimperiode Portugal

In 711 vielen de Islamitische Moren het schiereiland binnen, inclusief Lissabon. Ze hernoemden de stad al-Usbuma. In 789 slaagde Alfonso II van Asturië erin de stad te heroveren tot 808. Ten slotte namen de christenen de stad in 1147 opnieuw in, onder leiding van Afonso I en ondersteund door een vloot van de tweede kruistocht. Tijdens de regering van Afonso III werd Lissabon de basis voor de maritieme expansie van Portugal. Dit droeg bij aan de ontikkeling van de maritieme wetten die werden ingevoerd door koning Ferdinand I. Afonso III verplaatste ook de hoofdstad van Coimbra naar Lissabon. Aan het einde van de veertiende eeuw troonde de oligarchie van de koopvaardij het Huis van Aviz (de tweede dynastie van koningen in Portugal) en onder hun bewind begon de stad te bloeien.

Klimaat Portugal

Lissabon is een van de warmste hoofdsteden van Europa. Het heeft een subtropisch-mediterraan klimaat, wat betekent dat in de winter de temperaturen mild zijn en in de zomer warm. De wind uit de Atlantische Oceaan zorgt voor behoorlijk veel regen, maar houdt de temperaturen matig. Januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 11°C. Het is zeldzaam dat het kouder wordt dan 5°C. In de zomer is de warmste maand juli met gemiddelde temperaturen van 24°C. Het kan echter veel warmer worden bij temperaturen boven de 30° en 17°C. De natste maand van het jaar is november en zoals je mag verwachten, zien de zomermaanden minder regen.

Lissabon tijdens de Renaissance

Vanaf de vijftiende eeuw werd de haven van Lissabon een van de belangrijkste ter wereld. Gedurende deze periode werd de Casa da Guiné e Mina (een groep van pakhuizen en douanekantoren) gevestigd in de hoofdstad. Deze organisatie beheerde alle aspecten van overzeese handel en gaf de stad veel macht. Gecentraliseerde handel in Lissabon met de kust van Kaapverdië. De rijkdom van de stad trok veel inwoners van Genua, Vlaanderen en Mallorca. Hun maritieme kennis had invloed op het hof van Hendrik de Zeevaarder.

Feestdagen Portugal

Vrijheidsdag 25 april viert de Anjerrevolutie, een militaire staatsgreep op 25 April 1974, die de val van de dictatuur van Salazar veroorzaakte (die sinds 1926 van kracht was). Dag van de Arbeid (Dia do Trabalhador) valt op 1 mei. Portugal Dag; 10 juni. Het herdenkt de Nationale Dag en Corpus Christi. Sint-Antoniusdag is 13 juni. In Portugal is het een traditie om San António te vragen om een vriend of een vriendin als je alleenstaand bent. Als je dit niet bent, kun je hem ook vragen om uw huwelijk te zegenen.

Terug naar boven