• laptopmockup_sliderdy
  Alles over de Portugeese vlag
  Unieke geschiedenis & betekenis
  Klein land, heerlijk weer en prachtige cultuur
 • slidebg2
  Een eigen vlag
  Mooi en van uitstekende kwaliteit
 • slidebg3
  Vakantie in Portugal
  Ontdek de mooiste plekken en lekker eten

Het verhaal achter de Portugeese vlag

De Portugese vlag bestaat 30% uit groen en 70% uit rood, op de kruising waar de kleuren elkaar ontmoeten staat een hemelbol met het oorspronkelijke Portugese wapen. De vlag werd in het jaar 1911 op de 30ste dag van juni officieel aangenomen als de traditionele vlag van Portugal.

Kleuren

De oorsprong van deze kleuren die zijn gebruikt in de vlag van Portugal zijn onduidelijk. Volgens De premier genaamd António de Oliveira van het jaar 1932, stond groen voor hoop en de rode kleur voor het bloed van alle gestorven soldaten die voor Portugal streden. Dit is de meest geaccepteerde herkomst, anderen geloven weer in een andere herkomst namelijk dat het rode gedeelte staat voor de rode zonneschijn over de schepen van Portugal tijdens de ontdekkingstochten en het groene gedeelte staat voor de oceaan waar de schepen op gevaren hebben. Sommigen zeggen dat rood en groen de oorspronkelijke kleuren van het Iberisch federalisme zijn, een republikeinse ideologie die begin 20e eeuw meerdere aanhangers heeft gehad en graag een unie wouden vormen met Spanje.

Wapenschild

Het oorspronkelijke Portugese wapenschild staat ook wel bekend als de escudo en staat in zowat elke vlag die Portugal heeft gehad. De escudo is het belangrijkste symbool van Portugal en een van de oudste Portugese symbool die er is. De vijf witte punten in ieder elke schild heeft een religieuze connectie. Het is een metafoor voor wonden die Jezus had en dit waren er vijf. De kastelen zijn een Portugees symbool voor de overwinningen en dit tijdens het monarchie van Alfonso III. Want er werd gezegd dat Alfonso III de 5 Moorse koningen had verslagen en 7 belangrijke kastelen had veroverd.

Symboliek

De hemelbol was in de 15e eeuw en 16e eeuw een belangrijke navigatie-instrument, vooral voor scheepvaart. Het representeert de Portugese ontdekkingen. De zeven kastelen staan voor de zeven veldslagen die koning Alfons III van Portugal won om de Algarve in bezit te krijgen en waarmee Portugal hun huidige uiterlijk zouden krijgen.

Vlag vouwen

Tijdens formele gelegenheden wordt de vlag opvouwt, vier mensen zijn er nodig om de vlag correct op te vouwen. Ieder persoon houd een hoek van de vlag vast. Correct opgevouwen vlag ziet er vierkant uit en alleen het wapen is zichtbaar. De stappen om de vlag van Portugal opgevouwen zijn:


 1. Een derde van de bovenkant wordt achterstevoren opgevouwen totdat de vouw zich boven het schild bevind.
 2. Een derde van de onderkant wordt achterstevoren opgevouwen totdat de vouw zich onder het schild bevind
 3. Nu wordt het rode gedeelte van de vlag achterstevoren opgevouwen tot dat de vouw zich aan de rechterzijkant van het schild bevind
 4. Nu wordt het groene gedeelte van de vlag achterstevoren opgevouwen tot dat de vouw zich aan de linkerzijkant van het schild bevind

Terug naar boven