Klimaat Portugal & aardrijkskunde

Portugal ligt in Zuidwest-Europa grenzend aan de Noord-Atlantische Oceaan en het westen van Spanje. Portugal is een kuststaat met bijna 1800 km kustlijn en inclusief de Azoren en Madeira heeft het land een totale oppervlakte van ongeveer 92000 km2 waarvan ongeveer 91500 km2 land is en 500 km2 water. Portugal heeft 5 grote rivieren. De Mondega begint in de Serra da Esrtela, de hoogste bergen van het vasteland van Portugal. Douro, Miho en de Guadiana stijgen allemaal op in Spanje en stromen de Atlantische Oceaan in. De belangrijkste rivier de Taag (Tejo) is ook ontstaan in Spanje en ontmoet de Atlantische Oceaan in de buurt van Lissabon en verdeelt het land in twee geografisch zeer verschillende gebieden.

Noord-Portugal

Noord-Portugal is bergachtig en heuvelachtig en wordt gekenmerkt door vele kleine boerderijen en wijngaarden. De noordelijke regio’s zijn over het algemeen iets koeler dan het zuiden en hebben ook meer neerslag waardoor de vruchtbaarder landbouwgebieden in het noorden kunnen worden ontwikkeld. In het zuiden wordt het landschap gedomineerd door glooiende heuvels en vlaktes en is het klimaat warmer en droger dan het noorden. Zuid-Portugal is ook bekend als de Alentejo wat betekent “voorbij de Tejo”. Het uiterste zuiden van het land is de regio van de Algarve; een droog en zonnig gebied dat vooral wordt gekenmerkt door vis- en kustplaatsen, en ook een zeer populaire toeristenbestemming.

klimaat portugal

Kustlijn Portugal

De kustlijn van Portugal is wijdverspreid met een prachtig landschap en vele prachtige stranden; De Algarve staat wereldwijd bekend om zijn fantastische stranden en prachtige kustlijn. Een ander fascinerend kenmerk van de zuidkust van Portugal is de Ria Formosa, een aangewezen natuurreservaat van meer dan 170 km2 met zandeilanden en de thuisbasis van talrijke verschillende vogels tijdens de trekperiodes in de lente en de herfst. De kustlijn is centraal en noordelijk Portugal is ook spectaculair; vele kilometers prachtige witte zandstranden tegen adembenemende kliffen en opvallende ongerepte natuur.

Klimaat Portugal

Het klimaat en het weer in Portugal is meestal uitstekend, over het algemeen niet te warm of te koud. Portugal heeft een divers klimaat van noord tot zuid en het weer varieert sterk van regio tot regio, maar over het algemeen biedt Portugal warme en zonnige zomers, milde winters en de herfst en lente zijn normaal gesproken warm, maar met wat wind en regen, De winter in Portugal begint meestal eind november en duurt tot februari. Maart, april en oktober zijn normaal gesproken erg mild en de zomerperiode is een mooie lange periode van mei tot september. Het klimaat in het Oporto-gebied en verder naar het noorden wordt verzacht door de stroming uit de Golf. De zomers zijn zonnig en aangenaam warm zonder heet te worden. In de regio’s Oprto en Beiras, en met name verder landinwaarts richting Spanje, zijn de winters kouder dan in de rest van Portugal. De temperatuur is echter nog steeds mild in vergelijking met de rest van Europa. Het is mogelijk om wat sneeuwval in Portugal te ervaren. Het is echter zeldzaam en komt vooral voor in het Serra da Estrela-gebergte in het centrum van Portugal, waar het hoogste punt van het Portugese vasteland te vinden is.