Stierenvechten Portugal

Stierenvechten in Portugal In Portugal is stierenvechten ook al een oude traditie in dit land. Het is begonnen op festivals waar dit heel normaal was. Er is wel een groot verschil tussen het stierenvechten in Spanje vergeleken Portugal. In Spanje doden ze de stier in de ring maar in Portugal is dit verboden na een ongeluk lang geleden die gebeurde in de 18e eeuw aan het einde. Bij dit ongeluk was de zoon van Markies gedood in de arena door een aanvallende stier toen hij heel even niet oplette. De Markies zag dit gebeuren en rende zelf de ring in en doodde hierbij de stier met zijn eigen zwaard. Na dit ongeluk besliste hij gelijk om stierenvechten te verbieden in Portugal. In 1830 werd langzaamaan stierenvechten weer georganiseerd maar er waren wel hele strenge regels, zo ontstond het stierenvechten in Portugal. De belangrijkste regels bij stierenvechten waren:

  • Bij de stier moesten de hoorns ombonden worden zodat hij minder letsel kon aanbrengen.
  • Verbied werd dat een stier in de arena gedood werd, want bij het Portugese stierenvechten wilden ze juist de drama en elegantie van dit gevecht laten zien.
  • Er word niet meer gelopen in de arena nu moet bijna alles te paard behalve de torero’s. Dit is ook veiliger, en ziet het gevecht er levendiger uit.
  • De stier mag alleen verwond worden met gekleurde pijlen die alleen in de rug van de stier geplaatst word.
stiervechten portugal

Vooraf een stierengevecht in Portugal

In Portugal word vooraf aan een stierengevecht een uitgebreide parade gehouden. Tijdens deze parade worden er schitterende klederdrachten gedragen. Dit dragen zij per paard of te voet naar de arena. Als de parade aangekomen is bij de arena en een rondje in de ring heeft gemaakt dan gaan ze weer weg. Daarna word de ring geopend voor de stier die dan in de arena gaat rondrennen. De torero’s gaan daarna de ring in die de stier gaan opjagen. Hierbij word de stier goed bestudeerd en ze letten dan vooral op zijn gedrag. Op het moment dat de stier te agressief word, dan verlaten de torero’s de ring.

Tijdens het stierengevecht

Nadat de torero’s de ring verlaten hebben, komt niet lang daarna de paard en ruiter de ring in gegaloppeerd. Dit duo word een cavaleiro genoemd in Portugal. Dit is het hoogtepunt van het stierengevecht. Vaak zijn dit mensen die wat armer zijn. Maar er zijn ook ruiters die heel rijk zijn met professioneel getrainde paarden. Die paarden zijn vaak van het ras volbloed Arabieren die heel elegant en snel zijn. De paarden moeten minstens 3 jaar getraind zijn, en die zijn juist niet bedoeld om geblesseerd te raken door de aanvallende stier. Eenmaal in de ring heeft de ruiter een aantal pijlen/banderilla’s die hij probeert te steken al rijdend in de rug van de aanvallende stier. Eerst heeft hij beschikking van een aantal lange pijlen die heel eenvoudig in de rug te steken is vanaf het paard. Daarna heeft hij het een stuk moeilijker want dan heeft hij een paar korte pijlen die hij heel dicht bij de stier in het midden van de hoorns moet steken. Aan het einde van het gevecht komen er in de ring een aantal forcados naar binnen. Die gaan op 1 lange rij staan. De stier rent dan meestal recht op hun af. De aanvoerder gaat dan zonder enige bescherming of verdedigingswapen op de stier springen. Op dat zelfde moment gaan de andere forcados een rondje maken om de stier. Zodat hij opgeeft met aanvallen. Daarna komen een aantal getrainde stieren de ring in die samen met de stier die heeft gevochten de arena weer verlaten als een kudde. Dit gaat vaak heel snel en makkelijk.